Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου, Πλάτανος Ναυπακτίας

Στο κέντρο του Πλατάνου υψώνεται επιβλητικός ο Ναός του Αγίου Νικολάου με τα δυο περικαλλή και μεγαλοπρεπή πυργωτά καμπαναριά, χτισμένος με σχέδιο Βασιλικού Ρυθμού το έτος 1846. Στο κέντρο του Πλατάνου υψώνεται επιβλητικός ο Ναός του Αγίου Νικολάου με τα δυο περικαλλή και μεγαλοπρεπή πυργωτά καμπαναριά, χτισμένος με σχέδιο Βασιλικού Ρυθμού το έτος 1846.

Στο κέντρο του Πλατάνου υψώνεται επιβλητικός ο Ναός του Αγίου Νικολάου με τα δυο περικαλλή και μεγαλοπρεπή πυργωτά καμπαναριά, χτισμένος με σχέδιο Βασιλικού Ρυθμού το έτος 1846. Οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού και στην ίδια θέση με τη σημερινή έστησαν την πρώτη τους μικρή εκκλησία, κάτι σαν τα σημερινά εξωκλήσια. Tο 1742 ο Νικόλαος Ροντήρης με δική του δαπάνη, έχτισε την νέα Εκκλησία, τον Άγιο Νικόλαο, ανάλογη με τις ανάγκες της εποχής και η γυναίκα του Αργυρώ από δικές της οικονομίες αφιέρωσε το ξυλόγλυπτο τέμπλο που τοποθετήθηκε το 1747.

Στις 25 Φεβρουαρίου του 1846 αρχίζει και πάλι η ανέγερση του ναού. Το τέμπλο, το εικονοστάσιο, τα δυο κωδωνοστάσια και το ρολόι έγιναν με δαπάνες του μεγάλου ευεργέτη του Πλατάνου Νικ. Α. Μαραθέα.Τα κωδωνοστάσια που κοσμούν τρεις βαρύηχες καμπάνες είναι αφιερωμένες από τον Ι. Ροντήρη. Η επιβλητικότητα και η εσωτερική ομορφιά του Ναού περιγράφεται με τα πιο εντυπωσιακά λόγια από το διδάσκαλο Σ. Κωτσόπουλο: «Μεγαλοπρεπής, ευπρεπής και επιβλητικός, στην εξωτερική του εμφάνιση, ο ναός του Αγίου Νικολάου ανηγέρθη το 1846 με συνεισφορές των κατοίκων και προσωπική εργασία αυτών. Διευρύνθηκε και αποπερατώθηκε το 1869 με την συνεισφορά της τότε εκκλησιαστικής επιτροπής και των εν Ρουμανία ενεργειών αδελφών Μαραθέα.

Ο απλός προσκυνητής που το πρώτον επισκέπτεται του ναού του Αγ. Νικολάου μένει εκστατικά έκθαμβος από την έκπαγλον εσωτερική του διακόσμηση και οπουδήποτε βρεθεί εκφράζεται με τα πλέον επαινεικώς λόγια γι' αυτόν». http://klepanafpaktias.blogspot.gr/

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top