Παναγία Αμπελακιώτισσα. «Η Ιερά Κιβωτός της Ναυπακτίας»

Παναγία Αμπελακιώτισσα. «Η Ιερά Κιβωτός της Ναυπακτίας» Παναγία Αμπελακιώτισσα. «Η Ιερά Κιβωτός της Ναυπακτίας»

Πολλά είναι τα θαύματα που καταγράφονται στην Ιερά Μονή Αμπελακιώτισσας, όπου διασώζεται η Ιερή Εικόνα της Παναγίας και το δεξί χέρι του Αγίου Πολυκάρπου.

Το Μοναστήρι βρίσκεται μέσα σε μια πυκνή βλάστηση σε υψόμετρο 1.000 μέτρων έξω από το χωριό Αμπελακιώτισσα. Η ιστορία του ξεκινά 2 χρόνια μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1455, όταν θαυματουργικά η Εικόνα της Παναγίας, ήρθε από τα Αμπελάκια της Θεσσαλίας, απ΄ όπου πήρε και το όνομά της και λέγεται Παναγία η Αμπελακιώτισσα. Οι Τούρκοι καταλαμβάνοντας τα Αμπελάκια, πέταξαν την Εικόνα στον Πηνειό για να την παρασύρει το ρεύμα και να χαθεί. Αυτή όμως έφθασε, ως εκ θαύματος, όπως λέει και ο Ηγούμενος της Μονής π. Πολύκαρπος, στο σημείο που χτίστηκε το Μοναστήρι, και βρέθηκε πάνω στη βελανιδιά που διατηρείται πίσω από το Ιερό του Ναού στις 15 Αυγούστου. Ο πρώτος Ναός δεν διασώζεται, αφού κατά την περίοδο της Βαυαρικής αντιβασιλείας, έκλεισαν και καταστράφηκαν 400 μοναστήρια. Το θετικό είναι ότι το συγκεκριμένο Μοναστήρι έκλεισε μόνο για 2,5 χρόνια και στη συνέχεια άνοιξε και πάλι, ενώ πολλά χρόνια αργότερα χτίστηκε νέος Ναός, ο οποίος ολοκληρώθηκε το 1847 και σώζεται μέχρι σήμερα.

Στα πλαίσια ενός εράνου, ο οποίος έγινε 20 χρόνια μετά την εύρεση της Εικόνας της Παναγίας, αποκτήθηκε και το Τίμιο Λείψανο του Αγίου Πολυκάρπου που τον καθιστά ως δεύτερο προστάτη της Μονής. Όπως λέει ο Ηγούμενος, και τα δυο κειμήλια είναι θαυματουργά «και αν θέλαμε να γράψουμε τα θαύματα δεν θα μας έφτανε όλο το χαρτί και το μελάνι του κόσμου». Λόγω της ύπαρξης των σπανίων εκκλησιαστικών θησαυρών η Αμπελακιώτισσα έχει χαρακτηριστεί ως «ιερά κιβωτός της Ναυπακτίας». Όπως εξομολογείται ο Ηγούμενος της Μονής έχει γίνει και ο ίδιος αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυρας θαυμάτων πολλές φορές. Είδε καρκινοπαθείς να θεραπεύονται, ατέκνους να αποκτούν παιδιά και πολλά άλλα, χάρη στην βαθιά τους πίστη. Χαρακτηριστικά αναφέρει μια περίπτωση που συνέβη τον Ιούλιο του 2005, ενός νεαρού καρκινοπαθούς από τη Γερμανία, που οι γονείς του επικοινώνησαν με τον Ιερέα της Ενορίας για να ανοίξει το Ναό του Μοναστηριού και να κάνει παράκληση για την υγεία του νεαρού. Και πράγματι μόλις ο Ιερέας άνοιξε το Ναό και ξεκίνησε την παράκληση ήρθε ένα τηλεφώνημα από τη Γερμανία που έλεγε ότι η υγεία του νέου παρουσίασε αισθητή βελτίωση.

Η επισκεψιμότητα στο θαυματουργό Μοναστήρι είναι μεγάλη, παρά τα προβλήματα που παρουσιάζει το οδικό δίκτυο. Κατά την επίσκεψη στο Μοναστήρι αξίζει να θαυμάσει κανείς το ξυλόγλυπτο εικονοστάσι που χρονολογείται από την ανακαίνιση του ναού το 1847 καθώς και τις χρωματιστές παραστάσεις στις πλευρές του ναού. Η εξωτερική πλευρά των τοίχων είναι διακοσμημένη με ανάγλυφα στολίδια στις πέτρες, όπως ανθρώπινα κεφάλια, δένδρα, λιοντάρια και άλλα ζώα. Το εσωτερικό του ναού είναι λιτό χωρίς τοιχογραφίες. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του με τις απλές διακοσμητικές παραστάσεις, όπου κυριαρχεί το σύμβολο της κληματαριάς με τα σταφύλια, χρονολογείται από το 1847, όποτε και έλαβε χώρα η ανακαίνιση της μονής. Το Μοναστήρι κοσμεί, επίσης, ο Επιτάφιος, σπάνιο έργο τέχνης που κεντήθηκε το 1735 από την περίφημη «κεντήστρα της Κωνσταντινούπολης», Μαριόρα. Αξίζει να αναφερθεί, πως εκεί σώζεται επίσης, βιβλιοθήκη με συγγράμματα ιστορικής αξίας.

Το Μοναστήρι φροντίζουν σήμερα ο Ηγούμενος Πολύκαρπος και ο δόκιμος μοναχός Νεκτάριος, γι’ αυτό και δεν υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας πιστών. Ωστόσο όμως καθημερινά, κυρίως του καλοκαιρινούς μήνες, πλήθος πιστών ανηφορίζει προς την Αμπελακιώτισσα για να πάρει την ευλογία της Παναγίας, αλλά και για να απολαύσει ένα καταπράσινο καταπληκτικό τοπίο… http://www.aixmi-news.gr

 

Last modified onΠέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2017 13:10

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top