Ελευθέριανη (Λευτέριανη) Ναυπακτίας

Το χωριό είναι κτισμένο σε υψόμετρο 760 μ. σε βάθος χοάνης που σχηματίζεται από ψηλές ελατοσκέπαστες βουνοκορφές. Διάφοροι χείμαρροι και ρυάκια που διασχίζουν το χωριό σχηματίζουν τον Λευτεριάνικο που συμβάλλει στο ποτάμι Κότσαλος.

Παρότι οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι η ονομασία έχει σχέση με την Ελευθερία, μια και όπως λένε «δεν πάτησε τούρκικο ποδάρι στο χωριό», αληθοφανέστερο είναι να έχει σχέση με το κυριώνυμο Λευτέρης ή το σύμπλεγμα των ονομάτων Λευτέρης και Γιάννης.

Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι μέχρι το 1836 η ονομασία ήταν Λευτέριαννη-Λευτέργιανη-Λευθέριανη που θυμίζει το κυριώνυμο Λευτέρης.

 Άγνωστος ο χρόνος ίδρυσης του χωριού, είναι όμως βεβαιωμένο από τις αρχαιότητες που έχουν επισημανθεί κατά καιρούς σε διάφορα σημεία της περιφέρειας του χωριού ότι εδώ υπήρχε αρχαία οίκηση. Στη θέση «Μάρμαρα»βρέθηκαν αρκετά αρχαία αντικείμενα, στα «Αμπέλια»όπου βρέθηκε επιτύμβια λαξευμένη πέτρα με την επιγραφή «Κλέοπολι χαίρε»,επίσης εντοπίστηκε πέτρινο ομοίωμα κατσίκας το οποίο καταστράφηκε και χρησιμοποιήθηκε σε αναβαθμίδα-τοίχο και σώθηκε μόνο ο μαστός της. Κιβωτιόσχημοι τάφοι βρέυηκαν στης «Σταματίνας τη λάκκα».
Η αρχαιότερη μνεία του χωριού γίνεται στο τούρκικο κατάστιχο (1550-1600).

Ο «Πουρναρόσταλος» με την πετρόκτιστη βρύση του, η βρύση Γάβρος, οι μικροκαταρράκτες που σχηματίζουν οι χείμαρροι στο Ματζανόρεμα, η εναλλαγή των δασικών δέντρων με τα έλατα, τα πεύκα, τα δρυόδεντρα, τις κουμαριές, ο εντυπωσιακός καστανόλογγος και η Παπαδιά με την ψηλότερη κορυφή το Τσακαλάκι, και ο Αι Γιάννης με τα πλατάνια δίνουν στο χωριό μια ξεχωριστή φυσική ομορφιά.
Ο ενοριακός ναός του χωριού ο Άγιος Δημήτριος κτίστηκε στα 1950 και αντικατέστησε τον παλιότερο που είχε κτισθεί στα 1880. Στον «Πέρα Μαχαλά» ο ναός της Υπαπαντής (Παναγία), υπήρχε στα 1829 ως Αγία Υπαπαντή και στέγασε την εκλογική συνέλευση.
Επίσης οι παλιόμυλοι, δυο στον Κότσαλο και ένας μέσα στο χωριό, θυμίζουν την έντονη ζωή παλιότερων χρόνων.
Στο κέντρο του χωριού λειτουργεί λαογραφικό μουσείο.

Ξένος Τύπος

Εφημερίδες

Περιοδικά

Τοπικά MME

Τοπικά R/TV

Ακολουθήστε μας