Σίμου Ναυπακτίας

Ανέκαθεν κεφαλοχώρι η Σίμου, έδρα του Δήμου Πυλήνης, είναι σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 850μ. στις Ν.Δ. υπώρειες του βουνού καλπάκι της μεγάλης οροσειράς της Παπαδιάς. Στη Σίμου ανήκουν οι συνοικισμοί Παλιοχώρι και Κάμπος Σίμου (Σιμόκαμπος).

Στο τουρκικό κατάστιχο του 1550-1600 αναφέρεται ως Setmo . O Γάλλος περιηγητής Πουκεβίλ την αναφέρει ως Simo . Είναι φανερό ότι πρόκειται για το κυριωνύμιο ο Σίμος. Το όνομα είναι αρχαίο και εμφανίζεται στις Λοκρικές και Αιτωλικές επιγραφές. Σε έγγραφα της Επανάστασης του ’21 εμφανίζεται ο τύπος στου Σίμου.
Ποιος ήταν ο Σίμος δεν γνωρίζουμε. Αν λάβουμε υπόψη ότι το χωριό εμφανίζεται και σε τούρκικο κατάστιχο του 1453 με το όνομα Setmo , είναι βέβαιο ότι ανάγεται στη βυζαντινή εποχή. Ήταν, λοιπόν, ο Σίμος κάποιος σημαντικός βυζαντινός φεουδάρχης που άφησε το όνομά του στην περιοχή ή ο ιδρυτής του χωριού που μπορεί να ταυτίζεται με τον πρώτο ή ο επισημότερος από τους κατοίκους του; Η πρώτη εκδοχή φαίνεται ότι είναι πλησιέστερα προς την πραγματικότητα.

Το χωριό εμφανίζεται στο γνωστό κατάστιχο των τουρκικών τιμαρίων (1550-1600) και υπάρχουν ενδείξεις ότι εμφανίζεται και σε προγενέστερο που χρονολογείται στα 1453. Εάν τούτο συμβαίνει πράγματι, τότε η Σίμου ανάγεται στη Βυζαντινή εποχή.
Το χωριό φαίνεται ότι ήταν κτισμένο στη θέση Παλιοχώρι, όπου απαντιούνται αρχαιότητες. Ταυτίστηκε μάλιστα με την αρχαία Πυλήνη, αλλά τούτο δεν επαληθεύεται από την νεώτερη έρευνα.
Στην περιφέρεια της Σίμου υπάρχει στην τοποθεσία Χαϊκάλι τα ερείπια του ομώνυμου χωριού, το οποίο φαίνεται ότι εγκαταλείφθηκε προ του 1815.
Από τις πιο δυναμικές πολιτικοστρατιωτικές οικογένειες των Κραβάρων υπήρξαν οι Ξυδαίοι. Ο Αλη πασάς εξόντωσε τον Ξυδαντώνη και τον γιο του Χρήστο. Σημαντικό ρόλο στην επανάσταση διαδραμάτισαν οι γιοι του Ξυδαντώνη: Θύμιος – Αναγνώστης Ξύδης, στρατηγός που έπεσε ηρωικά μαχόμενος στο Κρεμμύδι της Πύλου στα 1825 , ο Σπήλιος ή Σπύρος Χιλίαρχος και ο Κώστας ή Μπέης πρωτοδημογέροντας.
Το χωριό κάηκε στα 1825 από τους Τούρκους, ενώ στα 1827 αναφέρεται ότι οι Τούρκοι ήρθαν στη Σίμου και σκλάβωσαν τον κόσμο.

Απέναντι από τον οικισμό υψώνεται το βουνό Καρδαράς, από την κορυφή του οποίου καταπληκτική είναι η θέα σε έναν εκτεταμένο ορίζοντα.
Προτού φτάσουμε στην κορυφή κελαρύζει η Καρδαρόβρυση με το αφίρι (πολύ κρύο) νερό.
Στο «έβγα» του χωριού η πετρόκτιστη Βρύση Λιοντάρι και σε μικρή απόσταση η Τρανή Βρύση όμορφα διαμορφωμένη από το δασαρχείο πετρόκτιστη με μικρό πετρογέφυρο.
Στο κάτω μέρος του χωριού βρίσκεται ο νερόμυλος του Γιαννιά Μπουλέ.
Νότια του χωριού στο βουνό Μοναστηράκι βρίσκονται τα ερείπια της Μεγάλης Σωτήρως που άκμαζε στα 1810.
Τα περισσότερα σπίτια του χωριού διακρίνονται για την εντυπωσιακή πετρόκτιστη δόμησή τους από ντόπιους μαστόρους. Είναι γνωστό ότι οι Σιμιώτες μαστόροι ήταν φημισμένοι και τους βρίσκουμε και στις πολιορκίες του Μεσολογγίου, όπου κατά κάποιο τρόπο μαζί με άλλους αποτελούσαν το μηχανικό των Ελεύθερων Πολιορκημένων υπό τον οπλαρχηγό – Λαγουμιτζή Παναγιώτη Σωτηρόπουλο.
Ξεχωρίζει το Δημαρχείο, παλιά οικία του Θόδωρου Μαλάμη από τη Δορβιτσά που είχε την έμπνευση και τη διορατικότητα να αγοράσει το Κοινοτικό Συμβούλιο επί προεδρίας του βασιλείου Σκαφίδα στα 1960. Το κτήριο έχει ανακηρυχθεί ως διατηρητέο μνημείο.
Εντυπωσιακό το κτήριο του δημοτικού σχολείου που κτίστηκε γύρω στα 1900 με ενέργειες του δημάρχου Θωμά Κολοβελώνη και με δαπάνη του κληροδοτήματος του εθνικού ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού σε οικόπεδο δωρεάς της οικογένειας Ξύδη.
Από τις εκκλησίες του χωριού ξεχωρίζουν ο Άγιος Γεώργιος με επιβλητική αρχιτεκτονική γραμμή κτίσμα της δεκαετίας του 1950 και ο ναός της Παναγίας (Γενέθλιο Θεοτόκου). Κτισμένος σε ένα κατάφυτο έξαρμα της πλαγιάς σε περίοπτη και επιβλητική θέση πιθανότατα γύρω στα 1869 έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο. Εκείνο που προσδίδει στην εκκλησία μεγαλείο είναι το καταπληκτικής τέχνης και κομψότητας καμπαναριό και δεύτερον η περίτεχνη πόρτα στη μεσημβρινή όψη της με ένα ιδιαίτερου κάλλους και μαστοριάς υπέρθυρο.

Ξένος Τύπος

Εφημερίδες

Περιοδικά

Τοπικά MME

Τοπικά R/TV

Ακολουθήστε μας