Πόδος Ναυπακτίας

Ο Πόδος είναι χωριό της ορεινής Ναυπακτίας του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 882 μέτρων στις βόρειες παρυφές της οροσειράς Παπαδιά, κλεισμένο μέσα σε πολύ περιορισμένο χώρο οριοθετείται από λοφοσειρές και υψώματα. Νότια βρίσκονται οι γυμνές βουνοκορφές Κοτρόνι και Τσακαλάκι. Βόρεια φαντάζουν οι κορφές Τσεκούρι και Αρδίνιης, ανατολικά η Σκαλούλα και δυτικά οι δασωμένες βουνοκορφές Λιθαρόστρουγκα, Ψηλή Κορυφή, Αϊλιάς, Αγριοκερασιά και Πέτακας.

To Ποδιώτικο ρέμα

Το Ποδιώτικο ρέμα (Ποδιωτόρεμα – Ποδόρεμα) σχηματίζεται από το Σκαλτσόρεμα και το Ξερόρεμα και άλλα μικρορέματα που πηγάζουν από τις πλαγιές της βουνοκορφής Τσακαλάκι και συμβάλλει στον Κότσαλο (Κάκαβο) στη θέση Σύνοδος. Λόγω των πολλών νερών στον Πόδο λειτουργούσαν τουλάχιστον 7 νερόμυλοι. Η πλατανοΐσκιωτη πλατεία στη θέση “Πλατάνια” λίγα μέτρα πιο πάνω από τη γραφική Μεγάλη Βρύση με τις δύο πέτρινες κούπες της, ο ενοριακός ναός του Αγίου Αθανασίου που κτίστηκε αρχικά από τον αρχιπροεστό της επαρχίας Κραβάρων Θανασούλα Σισμάνη (+ 1789) και ξανακτίσθηκε (1957 – 1960) με το ωραίο πετρόκτιστο κωδωνοστάσιο (1928), ο Άï Γιώργης που η αρχική του ανέγερση ανάγεται στην Τουρκοκρατία, επανακτίσθηκε το 1952 – 55 σε περίοπτη θέση και τα άλλα ξωκλήσια, στέρεα ή ερειπωμένα, σε όμορφους και γραφικούς τόπους είναι κάποια από τα αξιοπαρατήρητα στοιχεία του πνιγμένου στη βλάστηση αυτού χωριού.

Ο Πόδος απέχει 48,9 χιλιόμετρα από την Ναύπακτο κάνοντας την διαδρομή Ναύπακτο, Ελευθέριανη, Πόδο και 69,1 χιλιόμετρα κάνοντας την διαδρομή Ναύπακτο, Άνω Χώρα, Πόδο.

Ιστορικά στοιχεία


Ο Πόδος είναι χωριό προ της μεγάλης Εθνικής Επανάστασης του 1821 και πρόκειται για βυζαντινό χωριό, αφού απαντιέται στα οθωμανικά κατάστιχα. Όσο για το όνομα του χωριού δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για την προέλευση του. Παρόλα αυτά σε διάφορες δικαστικές αποφάσεις αναφέρεται σαν "Πόδος" (1817, 1837 και 1889). Αλλά στο υπ' αριθμ. 402 της 30-11-1835 συμβιβαστικό τελεσίδικο συμβιβασμού για χρέος 617 τούρκικων γροσιών, που είχε δανεισθεί ο Ποδιότης Νέστωρ από τον Γ. Σωτηρόπουλο, το χωριό αναφέρεται σαν "Πόδα". Πάντως εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι η λέξη "Πόδος" είναι Ελληνικότατη. Γι' αυτό και το Υπουργείο Εσωτερικών στη δεκαετία 1920 δεν εδέχθη και δεν επέτρεψε την αλλαγή του ονόματος όπως έγινε με άλλα χωριά, που είχαν Σλάβικα ονόματα.

Η κοινότητα εορτάζει την 23ην Απριλίου του Αγίου Γεωργίου.

Φωτογραφίες και τοπία μπορείτε να δείτε από το άλμπουμ εδώ

Πηγή:http://podos.webnode.gr/

Ξένος Τύπος

Εφημερίδες

Περιοδικά

Τοπικά MME

Τοπικά R/TV

Ακολουθήστε μας