Περίστα Ναυπακτίας

Στην Βορειοδυτική γωνιά της κακοτράχαλης Επαρχίας Ναυπακτίας του Νομού Αιτωλ/νίας, εκεί που σμίγουν τα σύνορα της με την Ευρυτανία και την Τριχωνίδα, βρίσκεται ένα μικρό, γραφικό και πανέμορφο χωριό η Περίστα με άσπρα σπιτάκια σκαρφαλωμένα το ένα πάνω στο άλλο και με υψόμετρο 900 μέτρα.

Ανήκει στη ευρύτερη περιοχή που από τα χρόνια της Ρωμαϊκής κατάκτησης ονομάζεται Κράβαρα για τα πολλά θεόρατα αλλού γυμνά και αλλού πυκνόφυτα βουνοτόπια της και από το 1999 είναι ενταγμένη ως Δημοτικό Διαμέρισμα στον νεοσύστατο Δήμο Πλατάνου (άλλοτε Δήμο Προσχίου) με το σχέδιο Καποδίστριας.

Η Περίστα είναι χτισμένη αμφιθεατρικά και σε έδαφος πετρώδες στη δυτική και αρκετά απότομη πλαγιά του Ξεροβουνιού, ενός ψηλού βουνού με υψόμετρο 1.575 μέτρα και την ζώνουν αρκετά ψηλά βουνά. Στα ανατολικά το Ξεροβούνι όπως είπαμε, βουνό με γυμνή αλπική ζώνη στην κορυφή του και γεμάτο από κέδρα, έλατα, μηλιούς, πουρνάρια, πλατάνια, φτέρες κι ένα σωρό άλλα είδη δέντρων χαμηλότερα που φτάνουν μέχρι και το χωριό ενώ οι νεροπηγές του είναι πλούσιες και δυνατές που διακλαδίζονται και διασταυρώνονται σε ολόκληρη την έκταση του βουνού. Μάλιστα το βουνό το χειμώνα είναι γεμάτο χιόνια ενώ το Μάιο ανθίζει και τον Ιούνιο είναι έτοιμο για κόψιμο, ένα πολύ μικρό φυτό αλλά παράλληλα αναντικατάστατο γιατρικό για όλες τις ασθένειες, το τσάι.

Στα δυτικά ο Ψωριάρης με υψόμετρο 1.404 μέτρα , βουνό γυμνό και φτωχό γι' αυτό άλλωστε και το ονομά του, που συνδέεται με το Ξεροβούνι στην ράχη που έχει την επωνυμία Αγία Σωτήρα με υψόμετρο 1.120 μέτρα. Η Περίστα χωρίζεται από τον Πέρκο με ένα ρέμα που οι ντόπιοι τ' ονομάζουν Κάκκαβο. Το μεγάλο αυτό ρέμα χύνει τα θολά νερά του στο Εύηνο ή Φίδαρη, το ποτάμι που κυλά εκεί κοντά χωρίζοντας την επαρχία Ναυπακτίας από τις άλλες Αιτωλικές Επαρχίες.

Στα βόρεια και πάνω από την μακρόστενη κοίτη του ποταμού Ευήνου ή Φίδαρη, σηκώνεται στο αέτωμά του ο Άνινος με υψόμετρο 1.703 μέτρα, ένα βουνό κατάγυμνο στο κεντρικό μέρος του, πλασμένο από γυαλιστερό σκουρογάλαζο γρανίτη και γεμάτο σπηλιές στα πόδια του. Όσον αφορά το όνομα της δεν κατορθώθηκε να βρεθεί η ετυμολογία του τοπωνυμίου Περίστα αφού δεν υπάρχει στις σελίδες κανενός σλαβικού λεξικού, παρόλα αυτά όμως ο καθηγητής Δρανδάκης ισχυρίζεται πως το τοπωνύμιο είναι Ελληνικό και αποτελεί συγκοπή της λέξης περίστασις. Με το όνομα αυτό (Περίστασις) άλλωστε, υπάρχουν αρκετά χωριά στον βορειοελλαδικό χώρο και ένα στην Ανατολική Θράκη.

Κατά την άποψη πάλι των συντακτών του Ιστορικού Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών, στην Περίστα ενδεχομένως υπήρχε ναός της θεάς Περιστάσεως και το όνομα να συγκόπηκε όπως λ.χ. στη λέξη χωριάτισσα - χωριάτα, Περίστασις - Περίστα. Το σίγουρο πάντως είναι ότι αποκλείουν τελείως την εκδοχή το όνομα να είναι σλάβικο. Το έδαφος της Περίστας είναι επικλινές και συγκρατείτε με πεζούλια και μάντρες. Οι μάντρες κρατούν το χώμα και δημιουργούν τις λεγόμενες «ζαγάδες» όπου οι πρόγονοί μας καλλιεργούσαν, σήμερα μένουν ακαλλιέργητες.

Οι μόνιμοι κάτοικοι κατά το χειμώνα είναι λίγοι αλλά το καλοκαίρι σφύζει από ζωή γιατί έρχονται για διακοπές, από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό τόσο οι Περιστιάνοι όσο και ξένοι και έτσι επικρατεί ζωντάνια, χαρά, τραγούδι και διασκέδαση. Η απασχόληση των μονίμων κατοίκων κατά κύριο λόγο είναι η κτηνοτροφία (αιγοπρόβατα, αγελάδες, γουρούνια, κότες, κ.λ.π.), οι οικοδομικές εργασίες και η καλλιέργεια διάφορων οπωροκηπευτικών για δική τους χρήση. Επίσης λειτουργούν καταστήματα κάποια σε ετήσια βάση και κάποια άλλα το καλοκαίρι με δραστηριότητες παντοπωλείου, κρεοπωλείου, ψησταριάς και καφενείου.

Η Περίστα συνδέεται με δύο οδικά δίκτυα, από την Ναύπακτο με 58 χιλιόμετρα και από το Θέρμο Τριχωνίδας με 40 χιλιόμετρα. Το χωριό είναι πυκνοκτισμένο, το χωρίζουν τέσσερα ξερολαγγάδια και είναι γεμάτο από λιθόστρωτα σοκάκια. Στον τρίτο κατά σειρά συνοικισμό ευρίσκεται η πλακόστρωση πανέμορφη κεντρική πλατεία του χωριού (υψόμετρο 850 μέτρα) με έναν αιωνόβιο πλάτανο στο μέσο και με θέα τα γύρω χωριά Πέρκο, Κόνισκα, Κόκκινη, τα γύρω βουνά όπως το πανύψηλο βουνό του Άνινου και το φανταστικό, ρομαντικό ηλιοβασίλεμα.

Τα χωριό έχει πλήθος από εκκλησίες, εξωκλήσια, βρύσες και πανέμορφα κτίρια ενώ πανηγύριζε πολλές φορές μίας και οι Περιστιάνοι ήταν και είναι άνθρωποι του γλεντιού. Σήμερα όμως τα πανηγύρια στις 30 Ιουνίου εορτή των Αγίων Αποστόλων, στις 20 Ιουλίου εορτή του Προφήτη Ηλία, στις 23 Αυγούστου εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και στις 29 Αυγούστου εορτή του Προδρόμου έχουν πάψει να γίνονται και το μόνο πανηγύρι που σώζεται είναι στις 6 Αυγούστου, ημέρα εορτασμού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Ο πολιούχος του χωριού είναι ο Άγιος Αθανάσιος.

Οι Περιστιάνοι εδώ και πολλά χρόνια έχουν δημιουργήσει δύο μεγάλους συλλόγους, ο ένας είναι ο Σύλλογος Περιστιάνων Ελλάδος και ο άλλος είναι ο Σύλλογος Περιστιάνων Αμερικής, σύλλογοι οι οποίοι δίνουν αγώνες για την ύπαρξη και ανάπτυξη της Περίστας δημιουργώντας και κάνοντας έργα αξιόλογα. Οι Εκκλησίες, το Σχολείο, το Ιατρείο, οι δρόμοι, το γήπεδο μπάσκετ, οι βρύσες, είναι έργα δικά τους ενώ το καλοκαίρι έχουν καθιερώσει την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων όπως λαϊκής βραδιάς και χορευτικών συγκροτημάτων.

Ξένος Τύπος

Εφημερίδες

Περιοδικά

Τοπικά MME

Τοπικά R/TV

Ακολουθήστε μας