Νεοχώρι Ναυπακτίας

Το Νεοχώρι βρίσκεται χτισμένο στο βορειοδυτικό άκρο της επαρχίας Ναυπακτίας, στη νότια διακλάδωση του βουνού Ψηλός Σταυρός και σε αντέρεισμα που χώνεται σαν σφήνα στα δύο ρέματα, τον Κλινοβίτη ανατολικά και τον Καλαμίτη δεξιά, που σμίγουν στη θέση Δίρρεμα. Η έκταση που καταλαμβάνει ο οικισμός είναι μόλις 100 στρέμματα ενώ πλήθος άλλων στρεμμάτων είναι δασικές εκτάσεις, βοσκότοποι, καλλιεργούμενα εδάφη και εκτάσεις καλυπτόμενες από τα νερά των χειμάρρων, των ρεμάτων και της Λίμνης του Ευήνου. Το Νεοχώρι έχει υψόμετρο 730 μέτρα και συνορεύει βόρεια με Ευρυτανία (Ψηλός Σταυρός), δυτικά με την Τριχωνίδα (Καρφοπεταλιάς), ανατολικά με το δημοτικό διαμέρισμα Αράχωβας (χείμαρρος Κλινοβίτης) και νότια με το δημοτικό διαμέρισμα Αγίου Δημητρίου (ποταμός Εύηνος/ Λίμνη Ευήνου).

Είναι πολύ δύσκολο να προσδιορίσει κανείς με ακρίβεια πότε "στήθηκε" το Νεοχώρι. Η προφορική παράδοση αναφέρει και τα ευρήματα συνηγορούν ότι πρέπει να προϋπήρξαν τρεις τουλάχιστον οικισμοί στον ευρύτερο χώρο του Νεοχωρίου. Ο πρώτος, τα Ελληνικά, οικισμός κοντά στο εξωκλήσι του Αϊ-Νικόλα στο φράγμα του Ευήνου πιθανότατα προχριστιανικός και βυζαντινός οικισμός. Ο δεύτερος, τα Παλιχώρια, οικισμός στα βορειοδυτικά του σημερινού οικισμού και σε απόσταση μιας περίπου ώρας δρόμο, πρόκειται μάλλον για βυζαντινό ή μεταβυζαντινό οικισμό. Και ο τρίτος, το Παλιονέχωρο, οικισμός στα βορειοανατολικά του χωριού και στα σύνορα της Επαρχίας Ναυπακτίας με τον Νομό Ευρυτανίας. Κατά την παράδοση φαίνεται πως εγκαταλείφτηκαν, οι μεν δύο πρώτοι οικισμοί αφού πρώτα οι κάτοικοι τους αποδεκατίστηκαν από κάποιο φοβερό θανατικό ενώ ο δε τρίτος οικισμός το 1826 όταν τα στρατεύματα του Σκόδρα Πασά ερχόμενα από τη Δομνίστα μέσω ψηλού Σταυρού, για την πολιορκία του Μεσολογγίου, πέρασαν μέσα από το χωριό και προέβησαν σε κακοποιήσεις και καταστροφές. Έτσι οι κάτοικοι εγκατέλειψαν το αρχικό χωριό και ήρθαν και κατοίκησαν στη σημερινή θέση του Νεοχωρίου, θέση παράμερη από το διάβα των Τούρκων.

Το Νεοχώρι από το 1821 και ως τα 1912 αυτοδιοικείταν εσωτερικά με πάρεδρο, ανήκε όμως στο Δήμο Αραχώβης (1835), Προσχίου (1836-1869), Κλεπαϊδος (1869-1912), οπότε γίνεται Κοινότητα και το 1998 καταργείται η Κοινότητα και υπάγεται στο Δήμο Πλατάνου ως ένα από τα δώδεκα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου. Οι κάτοικοι του χωριού όπως και σε κάθε χωριό σχεδόν των Κραβάρων συνεχώς μειώνονται λόγω της εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης. Έτσι το χειμώνα έχει γύρω στους 80 μόνιμους κατοίκους αλλά το καλοκαίρι γεμίζει από κόσμο και θυμίζει καλές παλιές εποχές.

Οι Νεοχωρίτες έχουν δημιουργήσει δύο μεγάλους συλλόγους, τον Σύλλογο των Νεοχωριτών Ναυπακτίας και τον Σύλλογο Νεοχωριτών Αμερικής. Οι σύλλογοι αυτοί διοργανώνουν συγκεντρώσεις, συνεστιάσεις, χοροεσπερίδες, εκδρομές, ενισχύουν οικονομικά το χωριό για διάφορα έργα και κατασκευάζουν αυτοτελή έργα. Το χωριό πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου, ημέρα εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Ο επισκέπτης μπορεί να περιπλανηθεί σε πολλά όμορφα σημεία του χωριού, να πραγματοποιήσει εκδρομές και περιπάτους με θέα το μαγευτικό τοπίο (προς Σπηλιά, προς Φαράγγι-Κλινοβίτη, προς Ψηλά Αλώνια-Καρφοπεταλιά, από Κανελλάκη προς πηγή Αρκουδόρρεμα, προς πηγή Πουρί, προς Άγιο Γεώργιο-Εικόνισμα, προς Παλιόγουρνα, προς Ασπρόβρυση από πλατεία), να γνωρίσει από κοντά και να θαυμάσει το οργανωμένο Λαογραφικό Μουσείο και να απολαύσει την νόστιμη τοπική κουζίνα στις ταβέρνες του χωριού.

Ξένος Τύπος

Εφημερίδες

Περιοδικά

Τοπικά MME

Τοπικά R/TV

Ακολουθήστε μας