Πλάτανος Ναυπακτίας

Ο Πλάτανος, η έδρα του πρώην Δήμου Πλατάνου (άλλοτε Προσχίου), είναι ένα αρχοντικό κεφαλοχώρι της Ναυπακτίας κτισμένο στην μεσαία πλευρά του βουνού «Αλωνάκι» κάτω από ένα ωραίο και ποικιλόφυτο δάσος που είναι πυκνοφυτεμένο από έλατα, γαύρα, μηλιούς, κρανιές και κέδρα και σε υψόμετρο 880 μέτρα.

Το εξωτερικό του Πλατάνου είναι ευπρεπές και αποπνέει μια παραδείσια αύρα που κάνει κάθε ξένο στη θέα του να λησμονεί ότι βρίσκεται σε ορεινούς τόπους, είναι μια όαση στο μέσο της ερήμου.Στην Βορειοανατολική πλευρά του εκτείνεται το όρος «Ξεροβούνι» ύψους 1.575 μέτρων του οποίου οι πλαγιές καλύπτονται από θαμνώδεις πρίνους και κέδρους και από λίγα έλατα. Η κορυφογραμμή αυτού του βουνού είναι επίπεδη και από εκεί η θέα είναι μαγευτική.

Κατά πάσα πιθανότητα όπως η παράδοση αναφέρει ο Πλάτανος έκανε την εμφάνισή του τον 17o αιώνα γύρω στα 1600 μ.χ. Καμιά όμως γραπτή πληροφορία δεν σώζεται για να επιβεβαιώσει την αρχή του. Έτσι αναγκαζόμαστε να σταθούμε στις παραδόσεις και με τους υπολογισμούς τους να παραδεχτούμε κι εμείς αυτή την χρονολογία. Το χωριό πήρε τ' όνομά του από ένα τεράστιο πλατάνι που υπήρχε στη θέση Μεγάλη Βρύση.

Η μορφολογία του φυσικού χώρου, με την έντονη κλίση του εδάφους και την πλαισίωση του από βουνά που διακόπτονται από δύσβατα ποτάμια, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αιτία της πρώτης κατοίκησης της περιοχής ήταν η φυσική απομόνωση που πρόσφερε την ασφαλή διαβίωση των κατοίκων της.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν την εποχή της πρώτης κατοίκησης του Πλατάνου (17ος αιώνας) στην ευρύτερη περιοχή της Ναυπακτίας σχετίζονται με πολεμικές συγκρούσεις, Τούρκων, Ενετών και αρματολών καθώς και επιδρομές ληστών και Πειρατών. Η περιοχή του Πλατάνου παρείχε την περισσότερη ασφάλεια από τις υπόλοιπες. Η ασφαλής θέση του χωριού αποδεικνύεται και από τα γεγονότα της Επανάστασης του 1821 που βρήκε τον Πλάτανο να πρωτοστατεί.

Οι κάτοικοι μας δείχνουν περήφανοι την «καμάρα» που συγκέντρωνε τους άντρες του ο Καραϊσκάκης και τις πολεμίστρες στους τοίχους των σπιτιών. Ο Πλάτανος έτσι όπως εξελίχτηκε και υπάρχει σήμερα, αναπτύσσεται παράλληλα στις υψομετρικές γραμμές πάνω στην πλαγιά ενός βουνού και περικλείεται από βουνά, δίνοντας μια αίσθηση απομόνωσης. Η γενική διάταξη του χωριού σέβεται το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής, υποτάσσεται στη μορφή του και δεν το αλλοιώνει.Οι Πλατανιώτες του περασμένου αιώνα εξασκούσαν πολλά επαγγέλματα. Παράλληλα το πνευματικό επίπεδο του χωριού ήταν υψηλό. Στην ευρύτερη περιοχή ήταν γνωστό ως το «χωριό των γραμμάτων» με καθηγητές, γιατρούς, κ.λ.π. Στην πλειοψηφία τους όμως οι κάτοικοι ήταν γεωργοί και κτηνοτρόφοι. Επίσης ασχολιόντουσαν με την αμπελοκαλλιέργεια, την εκτροφή μεταξοσκώληκα και τη μελισσοκομία. Σήμερα ο ενεργός πληθυσμός του οικισμού αποτελείται κυρίως από δημόσιους υπαλλήλους, ελεύθερους επαγγελματίες και ελάχιστους γεωργούς και κτηνοτρόφους. Ακόμη πολλοί ζουν με εμβάσματα από το εξωτερικό αφού πρόκειται για μετανάστες στην Αμερική που επισκέπτονται το χωριό μόνο το καλοκαίρι.

Πρόκειται λοιπόν για ένα χωριό που το αγροτικό και το αστικό στοιχείο συνυπάρχουν και το γεγονός αυτό αναγνωρίζεται και στον μορφολογικό χαρακτήρα των κτισμάτων του. Το χωριό είναι πυκνοκτισμένο και είναι γεμάτο από λιθόστρωτα σοκάκια. Στο κέντρο του βρίσκεται η ρομβοειδής πλατεία του (με υψόμετρο 875 μέτρα) στη μέση της οποίας υπάρχει ένας αιωνόβιος πλάτανος φυτεμένος από το 1855 και ένας μικρότερος σε ηλικία. Επιπλέον το χωριό έχει πλήθος από εκκλησίες, εξωκλήσια, βρύσες και πανέμορφα ιστορικά κτίρια, ενώ πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου ημέρα εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Οι Πλατανιώτες εδώ και πολλά χρόνια έχουν δημιουργήσει τρεις μεγάλους συλλόγους, τον Τουριστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Πλατάνου, τον Σύλλογο των Πλατανιωτών της Αθήνας και τον Σύλλογο Πλατανιωτών Αμερικής, σύλλογοι οι οποίοι αγωνίζονται για το καλό του τόπου τους και προσπαθούν να βοηθήσουν με κάθε μέσο, δημιουργώντας και κάνοντας αξιόλογα έργα.

Στον Πλάτανο ανήκει και ο οικισμός Κάτω Πλάτανος (πρώην Βονώρτα) που βρίσκεται λίγο πιο κάτω από τον Πλάτανο, περίπου δέκα λεπτά μακριά. Είναι χτισμένος στην νοτιοανατολική πλευρά του όρους Αλωνάκι πάνω σε έδαφος κατωφερές και αποτελείται από έξι (6) συνεχή τμήματα, από τα οποία μόνο το τελευταίο βρίσκεται σε επίπεδο έδαφος.

Ο οικισμός αυτός παλιά ονομαζόταν Μηλιά γιατί ήταν χτισμένος στη θέση Μηλιά στη νοτιοδυτική της πλευρά, όπου σήμερα βρίσκονται κτήματα των κατοίκων του Πλατάνου και της Βονώρτας. Μάλιστα άνηκε στο Δήμο Προσχίου και απαρτιζόταν από πενήντα τρεις οικογένειες. Πήρε την τελική ονομασία Κάτω Πλάτανος κατά τους χρόνους της Τουρκοκρατίας γύρω στα 1650. Ο οικισμός αρχικά πανηγύριζε την 7η Ιουλίου στο εξωκλήσι Αγία Κυριακή αλλά αργότερα η θρησκευτική πανήγυρης μεταφέρθηκε και γιορτάζεται την 26η Ιουλίου ημέρα εορτής της Αγίας Παρασκευής. Στη Νέα Υόρκη υπάρχει ο σύλλογος της «Αγίας Παρασκευής» που σκοπός του είναι η εκπλήρωση των αναγκών της γενέτειρας.

Ξένος Τύπος

Εφημερίδες

Περιοδικά

Τοπικά MME

Τοπικά R/TV

Ακολουθήστε μας