Ποκίστα Ναυπακτίας

Το χωριό είναι κτισμένο σε υψόμετρο 850μ. στις Ν.Δ. πλαγιές του βουνού Καλπάκι σε έδαφος κατωφερικό μέσα σε χαράδρα.

Άγνωστη η προέλευση της λέξης. Πιθανόν να προέρχεται από τη λέξη Πόκος (Ποκιστί) που ακούγεται και σήμερα στη Ναυπακτία, και να έχει τη σημασία του τόπου όπου κουρεύουν τα πρόβατα και συγκεντρώνουν το έριο.

Σύμφωνα με παράδοση μια γυναίκα έπλενε μαλλιά σε κάποια πηγή. Ξαφνικά το μικρό παιδί της που το είχε μαζί της έπεσε μέσα στο ρέμα και κινδύνευε να πνιγεί.

Η γυναίκα στην απελπισία της πήρε ένα πόκο μαλλιά και προσπάθησε να κλείσει την πηγή, για να σώσει το παιδί, που τελικά πνίγηκε. Έτσι από τον πόκο των μαλλιών πήρε το χωριό το όνομά του.pokista

 

Στα 1825 κάηκε από τους Τούρκους και κάποιοι από τους κατοίκους, όταν επανήλθαν έκτισαν τα σπίτια τους στη σημερινή θέση. Ενδεικτικό είναι το τοπωνύμιο στα 1834 επάνω Ποκίστα.
Γνωστός οπλαρχηγός του ’21 με σημαντική δράση είναι ο Θανάσης Μαυρέλης – Κραβαρίτης.

Φαίνεται ότι και εδώ υπήρχε αρχαία ζωή αφού όστρακα και κεραμίδια είχαν επισημανθεί από τους καλλιεργητές στους κήπους και στα χωράφια από το χωριό μέχρι το χείμαρρο Κώτσαρη.

Τα χωράφια με τα πεζούλια που συγκρατούν το χώμα και δημιουργούν τις ζαγάδες σε ένα κατωφερικό τόπο είναι ακόμα και σήμερα ένα δείγμα των προσπαθειών για τη ζωή σε ένα τόπο άγονο, όπως είναι σχεδόν όλη η βόρεια Ναυπακτία.

Η Ποκίστα έχει πολλά νερά. Από μια αναλυτική περιγραφή μαθαίνουμε ότι υπάρχουν 85 και πλέον πηγές στο χωριό.

Εντυπωσιακή είναι η δεντροστοιχία με τις πανύψηλες λεύκες στον δρόμο προς Πλάτανο.

Κοντά στο κέντρο του χωριού υπάρχει ενοριακός ναός Άγιος Νικόλαος (1877). Επίσης ο ναός της Παναγίας (Κοίμηση της Θεοτόκου). Το χωριό πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου.

Ξένος Τύπος

Εφημερίδες

Περιοδικά

Τοπικά MME

Τοπικά R/TV

Ακολουθήστε μας