Δενδροχώρι Ναυπακτίας

Το Δενδροχώρι (πρώην Τέρνοβα) είναι κτισμένο σε μια πτυχή της ανατολικής πλαγιάς τους όρους Κοκκινιά κάτω από το ύψωμα Ξεροβούνι και κοντά στο ποταμό Εύηνο. Είναι ένα μικρό Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Πλατάνου που βρίσκεται στην βόρεια πλευρά του Δημοτικού Διαμερίσματος Κλεπάς και έχει υψόμετρο 900 μέτρα.

Το έδαφός του είναι κατηφορικό και πήρε το όνομά του από ένα ωραίο πυκνοφυτεμένο δάσος από έλατα και δρυς. Παλιά το χωριό ονομαζόταν Τέρνοβα, που σημαίνει αγκαθωτό στεφάνι και εικάζεται ότι είναι χτισμένο σε προχριστιανική εποχή.

Η αρχική αναγνώρισή του σε κοινότητα Τέρνοβας έγινε το 1912 μαζί με την Αβώρανη σημερινό Δημοτικό Διαμέρισμα Λιβαδακίου. Το όνομά του άλλαξε με το Βασιλικό Διάταγμα της 17 Ιουλίου 1930 και από κοινότητα Τέρνοβας έγινε κοινότητα Δενδροχωρίου.Το Δενδροχώρι (πρώην Τέρνοβα) αποτελεί ένα από τα ξεχασμένα γραφικά χωριά της Επαρχίας Ναυπακτίας. Η μετάβαση σ’ αυτό αποζημιώνει όσους αγαπούν την Ελληνική ύπαιθρο, τη φύση αλλά και την περιπέτεια.

Είναι ένας ιστορικός τόπος αφού στις 10 Οκτωβρίου του 1828 καταγράφεται σπουδαία νίκη του Κίτσου Τζαβέλα κατά των Τούρκων με εκατόν είκοσι (120) Τούρκους νεκρούς. Η νίκη αυτή είχε καθοριστική επίδραση στην παραπέρα πορεία του απελευθερωτικού αγώνα.

Σήμερα το χωριό κατοικείται το καλοκαίρι από τους Δενδροχωρίτες πού το επισκέπτονται ενώ τον χειμώνα είναι σχεδόν ακατοίκητο αν και ένας επισκέπτης τον χειμώνα μπορεί να απολαύσει το θαυμάσιο ορεινό τοπίο. 

http://www.facebook.com/group.Dendrochori 

Ξένος Τύπος

Εφημερίδες

Περιοδικά

Τοπικά MME

Τοπικά R/TV

Ακολουθήστε μας