Αναβρυτή Ναυπακτίας

Η θέση του χωριού βρίσκεται στην ανατολική του μακρυνόρος σε υψόμετρο 730μ ανάμεσα στο Καταφύγιο την τοποθεσία παπαδιά και την κεντρική. Η αρχική θέση του χωριού ήταν ακριβώς απέναντι από την σημερινή τοποθεσία παλαιοχώρι.οι κάτοικοι του εγκαταστάθηκαν στη σημερινή θέση λόγω του υγιεινότερου κλίματος και των πολλών πηγών που υπάρχουν εκει.Βόρεια του χωριού βρίσκεται η περιοχή Ταμπούρια, όπου υπάρχει δάσος από έλατα.

ΟΝΟΜΑ 
Το παλιό όνομα του χωριού ήταν βετοψίστα και μετονομάστηκε το 1925.Πήρε το σημερινό του όνομα από τα πολλά νερά που αναβρύονται στην περιοχή. 
Πληθυσμός σύμφωνα με την απογραφή του 2001 κατοικείται από 103 μόνιμους κατοίκους.

ΣΠΗΛΑΙΟ 
Στην Αναβρυτή κρυμμένο στο βάθος μιας κατάφυτης ρεματιάς ,1300 μέτρα βορειοανατολικά του χωριού βρίσκεται ένα αληθινό μνημείο της φύσης με λαμπερούς σταλαχτίτες και σταλαγμίτες, το σπήλαιο της Δρακότρυπας.Η είσοδος του σπηλαίου βρίσκεται κοντά στη θέση «Αγλαντίνια».Μόλις έξι μέτρα από το Ανδραβιτσιώτικο ρέμα που είναι παραπόταμος του Μόρνου και σε υψόμετρο τετρακόσια εβδομήντα πέντε μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.Το σπήλαιο αυτό είναι γνωστό από το 1958 και έχει εξερευνηθεί σε έκταση 1100 τ.μ σε μήκος διαδρόμων 500μ. περίπου. Πρόκειται για καλλιτέχνημα της φύσης με λίμνες, υπόγειο ενεργό ποτάμι και πλήθος σταλαγμιτών και σταλαγτιτών που δημιουργούν ποικίλα σχήματα και σχέδια απαράμιλλα και ίσως μοναδικής ομορφιάς για την Ελλάδα. Θέλουμε να αξιοποιηθεί και τουριστικά.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Η εκκλησία του χωριού είναι η Αγία Παρασκευή σημαντικό μνημείο βασιλικού ρείθρου και χτίστηκε το 1890 είναι πέτρινη και κάθε χρόνο στην χάρη της πανηγυρίζει το χωριό με γλέντι που γίνεται με δημοτικά τραγούδια,ξωκκλήσια είναι ο Άγιος Κοσμάς και η παναγίτσα.(Στην Αγία Παρασκευή βρίσκεται καλά φυλαγμένο το χέρι του Αγίου Χαραλάμπους) 

ΟΙ ΒΡΥΣΕΣ 
Οι βρύσες του χωριού με το όνομα  μότσιο τρέχουν αδιάκοπα όλο το χρόνο κρύο νερό είναι στολίδι για το χωριό.Ολόκληρη η περιοχή είναι γεμάτη από πανύψηλα έλατα και πλατάνια άγριας βλάστησης και 42 περίπου κρυστάλλινες πηγές. 

Η ΖΩΗ ΣΗΜΕΡΑ 
Η Αναβρυτή την καλοκαιρινή περίοδο σφύζει από ζωή ,ενώ πολλά σπίτια ανακαινίζονται και πολλά καινούργια πέτρινα χτίζονται.Πάρα πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν να περνούν το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου στο χωριό απολαμβάνοντας το καθαρό οξυγόνο το δροσερό νερό και το καλό κλίμα. Οι  Πολιτιστικές εκδηλώσεις του συλλόγου και η αγάπη των Αναβριτιωτών για τη γενέτειρά τους αφήνει πολλές ελπίδες για μελλοντική πορεία του χωριού, για να χτιστεί ξενοδοχειακή μονάδα.

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ- ΠΕΖΟΠΟΡΕΙΑ
Αναβρυτή- Μαρμαρένιος  βούθλας - Δρακότρυπα( Διαδρομή 60')
Αναβρυτή - Χάνι Παπαδιάς - Αγ.Κυριακή
Οδικός, Αναβρυτή-Κεντρική - Άνω Χώρα - Αμπελακιώτισσα
Ανέβασμα( Αναβρυτή- Τσακαλάκι )

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ( Χάνι Παπαδιά ) 
Η παράδοση αναφέρει ότι το χάνι πήρε το όνομά του από το ακόλουθο γεγονός, οι τούρκοι αιχμάλωτες είχαν μια παπαδιά μαζί με το μωρό της. Η παπαδιά κατάφερε να διαφύγει τη νύχτα χωρίς να γίνει αντιληπτή από τους Τούρκους χωρίς να γίνει αντιληπτή από τους Τούρκους εγκαταλείποντας όμως το μωρό της. Το 1825 μία φάλαγγα από 2000 Τούρκους στρατιώτες αφού λεηλάτησε τα Βενετοχώρια προσπάθησε να καταστείλει τις εξεγέρσεις των κατοίκων της Ορεινής Ναυπακτίας. Στην περιοχή της Παπαδιάς έγιναν τρεις μάχες στις οποίες νικήθηκαν οι Τούρκοι και τα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας απέφυγαν μία ακόμα καταστροφή.

Με το όνομα Παπαδιά ονομάζεται η περιοχή όπου συναντιόνται τα βουνά Μακκρύνορος ( υψ. 1414μ. ) και Τσακαλάκι( 1713μ.)

Ξένος Τύπος

Εφημερίδες

Περιοδικά

Τοπικά MME

Τοπικά R/TV

Ακολουθήστε μας