Χόμορη Ναυπακτίας

Το χωριό Χόμορη είναι κτισμένο στη μεσαία πλευρά του απόκρημνου ορούς Αρδίνη και κάτω από δασώδη λόφο σε έδαφος κατωφερές και με όψη αμφιθεατρική. Στη δυτική της πλευρά περνάει ο χείμαρρος Ποταμάκι ενώ στην ανατολική της πλευρά εκτείνονται οι λοφοσειρές της Παπαδιάς.Απέχει πενήντα τέσσερα (54) χιλιόμετρα από την Ναύπακτο και είναι ένα από τα πιο εύφορα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας και ίσως και το αρχαιότερο, αφού έκανε την εμφάνισή του στις αρχές του 17ου αιώνα. Μάλιστα από το έτος 1695 ως το 1775 στη Χόμορη υπήρχε έδρα Επισκοπής έχοντας στη δικαιοδοσία της την Δωρίδα και τους ορεινούς Δήμους της Ναυπάκτου, Επισκοπής που με την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης έμεινε χωρίς Επίσκοπο.

Από το οίκημα της Επισκοπής σώζονται σήμερα τα θεμέλια αυτής και παραπλεύρως αυτών σε οικία υπάρχει εντοιχισμένη πλάκα με το όνομα του Επισκόπου Γαβριήλ και το έτος 1750. Το χωριό λέγεται ότι παλιότερα σε θεομηνία εγκαταλείφθηκε χωρίς να είναι εξακριβωμένο για το που κατέφυγαν οι κάτοικοι του ενώ γνώρισε την καταστροφή από πυρκαγιά τρεις φορές από τους Τούρκους με τελευταία αυτή που έγινε με την διέλευση του Σκόντρα Πασά κατά το έτος 1823 περίπου.

Το χωριό Χόμορη λέγεται ότι αποτελείταν από 300 οικογένειες και αυτό αποδεικνύεται τόσο από το γεγονός ότι στη μεγαλύτερη δασώδη περιφέρεια της κοινότητας φαίνονται ακόμα και σήμερα οι ακαλλιέργητες εκτάσεις, ζαγάδες όσο και από τις υπάρχουσες διάφορες ονομασίες θέσεων και κτημάτων με ονόματα που σήμερα είναι ανύπαρκτα.

Οι κάτοικοί του χωριού σήμερα είναι λιγοστοί και ασχολούνται κυρίως με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Το χωριό πανηγυρίζει την 26ην Ιουλίου, εορτή της Αγίας Παρασκευής.

"Χόμορη με τ' αρχοντικά και με τα Μοναστήρια,
θα πάω στην Καβαδιώτισσα
να την περικαλέσω να κατεβάσει ο Κάκαβος
να κόψει τα γιοφύρια δώθε μεριά ν' αποκλειστώ και δε θα κακοπέσω.
Στ' αρχοντικά τους με καλούν Κιακιάνα, Πολυξένη
δύο Δεσποτάδες με βλογάν με ράσα ματωμένα
κ' η Μάικω αρχίζει μας ξηγά, βαθιά φωνή σαν ξένη,
το τι γράφουν τα μάρμαρα πανώσκαλα χτισμένα."
Γ. ΑΘΑΝΑΣ

Στη Χόμορη ανήκει και ο οικισμός της Αγίας Τριάδας με την περιοχή της, η οποία κατοικήθηκε όταν διαλύθηκε το μοναστήρι της Καββαδιώτισσας μετά την επανάστασή του 1821. Ο οικισμός της Αγίας Τριάδας είναι χτισμένος αμφιθεατρικά στους πρόποδες του όρους Ξεροβούνι μέσα σε δάσος δρυών και άλλων δέντρων, σε έδαφος εύφορο και σε υψόμετρο 500 μέτρων περίπου ενώ χαμηλότερα περνάει το ποτάμι ο Κότσαλος.

Το κλίμα του είναι πολύ καλό με θερμό καλοκαίρι και μέτριο χειμώνα. Τα ήθη και έθιμα του οικισμού διαιωνίζονται μέχρι σήμερα από τους παλαιοτέρους και τους ηλικιωμένους αλλά και από τους λίγους μόνιμα κατοίκους του οικισμού και μεταφέρονται στους νεότερους, είτε με τη βοήθεια των κατοίκων, είτε με τη βοήθεια της "ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΑΗΤΡΙΑΔΙΤΩΝ"

- Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ» η οποία εδρεύει στην Αθήνα και έχει σαν σκοπό τη συνέχιση της παράδοσης του οικισμού με αποκορύφωμα το πανηγύρι του Αγίου Πνεύματος.

Ξένος Τύπος

Εφημερίδες

Περιοδικά

Τοπικά MME

Τοπικά R/TV

Ακολουθήστε μας