Χωριά της Ναυπακτίας

Φαμίλα Ναυπακτίας

Η Φαμίλα αποτελείται σήμερα από τέσσερις συνοικισμούς. Οι δυο πεδινοί, ο Πλατανιάς και ο Καρκανιάς βρίσκονται στις δυο πλευρές της κοιλάδας που σχηματίζει ο Πόριαρης, παραπόταμος του Φιδάρη, ο οποίος της έδωσε και το όνομά του. Οι δυο ορεινοί, η Συκιά (υψόμ. 520μ.) κτισμένη στις Β.Δ. πλαγιές του Καστρουμά, αντερείσματος του βουνού Ριγάνι και το Κλεφτάλωνο (υψόμ. 510μ.) στις Δ. πλαγιές του.

Το τοπωνύμιο Φαμίλα προέρχεται από τη λατινική λέξη familia και σημαίνει γένος, οικογένεια, πολυμελής οικογένεια, άθροισμα οικογενειών που μένουν στο ίδιο μέρος.

Περισσότερα: Φαμίλα Ναυπακτίας

Τερψιθέα Ναυπακτίας

Το χωριό μας βρίσκεται στην ορεινή Ναυπακτία. Απέχει 45 χλμ από τη ναύπακτο και βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μέτρων.

Μέχρι πρότινος άνηκε στο δήμο Αποδοτίας που είχε έδρα την Άνω Χώρα. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 αριθμεί 335 κατοίκους. Με ρεαλιστική προσέγγιση βρίσκουμε 90 καταγεγραμμένους μόνιμους κατοίκους.

Το καλοκαίρι το σύνολο μαζί με τους παραθεριστές υπερβαίνει τους 700

Στράνωμα Ναυπακτίας

Κτισμένη σε υψόμετρο 600μ. στις δυτικές πλαγιές του βουνού «Κορφές» και στις βόρειες του βουνού «Αι Λιάς» της μεγάλης οροσειράς της Παπαδιάς. Απλώνεται από την Αηδόνω μέχρι την «Παναούλα» και τα «Χτίρια». Ανάμεσα στις Κορφές και τον Αι Λια σχηματίζεται το «Διάσελο» απ’ όπου περνούσε το αρχαίο μονοπάτι για τα Μελισσαίικα και το Πόργιαρι με τα Λουτρά Στάχτης.

Οι πρόποδες των βουνών καταλήγουν στα δυτικά σε εύφορους κάμπους, που μέρος τους έχει καταβροχθίσει ο ορμητικός Φίδαρης. Έχει ανοικτό ορίζοντα και πέρα των βουνοκορφών του Απόκουρου. Στη Στράνωμα ανήκουν οι οικισμοί: Διπόταμα, Άνω Κάμπος, Κάτω Κάμπος και Λουτρά Στάχτης.

Περισσότερα: Στράνωμα Ναυπακτίας

Στύλια Ναυπακτίας

Το χωριό είναι κτισμένο σε υψόμετρο 540μ. σε έδαφος κατωφερικό στο βάθος χοάνης ανάμεσα σε ρυάκια και χωράφια. Πάνω από το χωριό δεσπόζει το πυκνό δασωμένο βουνό Ρουπάκια, το οποίο πήρε το όνομά του από ένα είδος βελανιδιάς που λέγεται Ρουπάκι.

Ο Πουκεβίλ στο ταξιδιωτικό του αναφέρει το χωριό ως Stila . Στις πηγές εμφανίζεται σε ουδέτερο και θηλυκό γένος, τα Στύλια και η Στύλια. Το τοπωνύμιο είναι συνηθισμένο και δίνεται κυρίως στους τόπους όπου παρατηρούνται στυλίδες ή στυλία δηλαδή κιονίσκοι, απομεινάρια αρχαίας εποχής.

Σύμφωνα με παράδοση οι Στυλιώτες στα χρόνια της Τουρκοκρατίας έκοβαν από τα Ρουπάκια ξύλα βελανιδιάς, που τα μετέτρεπαν σε «στυλιάρια» δηλ. ρόπαλα και ρίχνονταν με αυτά εναντίον των Τούρκων, που τους έδωσαν το όνομα Στυλιαράδες ή Στυλιώτες.

Περισσότερα: Στύλια Ναυπακτίας

Σίμου Ναυπακτίας

Ανέκαθεν κεφαλοχώρι η Σίμου, έδρα του Δήμου Πυλήνης, είναι σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 850μ. στις Ν.Δ. υπώρειες του βουνού καλπάκι της μεγάλης οροσειράς της Παπαδιάς. Στη Σίμου ανήκουν οι συνοικισμοί Παλιοχώρι και Κάμπος Σίμου (Σιμόκαμπος).

Στο τουρκικό κατάστιχο του 1550-1600 αναφέρεται ως Setmo . O Γάλλος περιηγητής Πουκεβίλ την αναφέρει ως Simo . Είναι φανερό ότι πρόκειται για το κυριωνύμιο ο Σίμος. Το όνομα είναι αρχαίο και εμφανίζεται στις Λοκρικές και Αιτωλικές επιγραφές. Σε έγγραφα της Επανάστασης του ’21 εμφανίζεται ο τύπος στου Σίμου.
Ποιος ήταν ο Σίμος δεν γνωρίζουμε. Αν λάβουμε υπόψη ότι το χωριό εμφανίζεται και σε τούρκικο κατάστιχο του 1453 με το όνομα Setmo , είναι βέβαιο ότι ανάγεται στη βυζαντινή εποχή. Ήταν, λοιπόν, ο Σίμος κάποιος σημαντικός βυζαντινός φεουδάρχης που άφησε το όνομά του στην περιοχή ή ο ιδρυτής του χωριού που μπορεί να ταυτίζεται με τον πρώτο ή ο επισημότερος από τους κατοίκους του; Η πρώτη εκδοχή φαίνεται ότι είναι πλησιέστερα προς την πραγματικότητα.

Περισσότερα: Σίμου Ναυπακτίας

Ξένος Τύπος

Εφημερίδες

Περιοδικά

Τοπικά MME

Τοπικά R/TV

Ακολουθήστε μας