Το κάστρο της Ναυπάκτου

Το Κάστρο της Ναυπάκτου είναι ένα από τα πλέον καλοδιατηρημένα παραδείγματα φρουριακής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και ένα από τα ωραιότερα κάστρα στην Ευρώπη. Το Κάστρο της Ναυπάκτου είναι ένα από τα πλέον καλοδιατηρημένα παραδείγματα φρουριακής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και ένα από τα ωραιότερα κάστρα στην Ευρώπη.

Το Κάστρο της Ναυπάκτου καταλαμβάνει τη θέση της αρχαίας ακρόπολης. Το 553 μ.Χ. η Ναύπακτος καταστράφηκε από σεισμό.

Από τον 8ο μ.Χ. αιώνα έγινε πρωτεύουσα του Ε' θέματος. Ως το 1204 βρισκόταν υπό την βυζαντινή κυριαρχία.

Το 1204 παραχωρήθηκε στους Ενετούς. Το 1210 ο Μιχαήλ Αγγελος Κομνηνός την περιέλαβε στις κτήσεις του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Το 1294 περιήλθε στο Φίλιππο Ανδηγαυό και το 1360 καταλήφθηκε από τον Αλβανό ηγεμόνα Γκίνο Μπούα Σπάτα. Από το 1407 έως το 1499 διήρκησε η Α' Ενετοκρατία ενώ ως το 1687 ήταν υπό Τουρκική κυριαρχία. Από το 1687 έως το 1699 ήταν η περίοδος της Β' Ενετοκρατίας για να ακολουθήσει η Τουρκική κατάκτηση ως το 1829.

Οι οχυρώσεις της Ναυπάκτου παρουσιάζουν διαδοχικές κατασκευαστικές φάσεις από την αρχαιότητα ως την Τουρκοκρατία. Δύο βραχίονες που ακολουθούν την κλίση του εδάφους, κατεβαίνουν από την κορυφή του λόφου, ο ένας ανατολικά και ο άλλος δυτικά και κοντά στη θάλασσα κάμπτονται και κλείνουν την είσοδο του λιμανιού. Τέσσερα εγκάρσια τείχη ενώνουν τους δύο αυτούς βραχίονες και σχηματίζουν πέντε διαζώματα. Η οχύρωση ενισχύεται με πύργους κυκλικούς και τετράγωνους.

Οικία Τζαβέλλα

Χαρακτηριστικό λαικό κτίσμα μέσα στο χώρο του Κάστρου της Ναυπάκτου. Είναι σημαντικό για τη μελέτη της ιστορίας της αρχιτεκτονικής και αποτελεί σημείο ιστορικής αναφοράς δεδομένου ότι ήταν η κατοικία της οικογένειας Τζαβέλλα, η οποία έχει συνδέσει το όνομά της με τους απελευθερωτικούς αγώνες της πατρίδας μας. Πρόκειται για διώροφο κτίσμα με τετράρριχτη ξύλινη στέγη που αποτελείται από βυζαντινά κεραμίδια. Το μόνο μη λαικό στοιχείο είναι η κύρια είσοδος η οποία περιβάλλεται από μαρμάρινους περίτεχνους λαμπάδες καθώς και από ξύλινο ταμπλαδωτό κούφωμα νεοκλασικής μορφής. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Β.όψη με χαρακτηριστικό λίθινο κλιμακοστάσιο που οδηγεί στον όροφο, ενώ στο ισόγειο υπάρχει λίθινη τοξοστοιχία.

Last modified onΚυριακή, 05 Νοεμβρίου 2017 10:16

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top