Εκδρομή στην Ορεινή Ναυπακτία Featured

Εκδρομή στην Ορεινή Ναυπακτία

Τον περασμένο Νοέμβριο που επισκεφτήκαμε την περιοχή είχε αρκετό κρύο, ο ξενοδόχος μας είπε ότι το χειμώνα χιονίζει πολύ συχνά ενώ ακόμα και το καλοκαίρι η κουβέρτα για τον ύπνο είναι απαραίτητη.

Βρίσκεται στον νομό Αιτωλοακαρνανίας. Το μεγαλύτερο χωριό της περιοχής είναι η Άνω Χώρα η οποία απέχει από τη Ναύπακτο 52χλμ, βρίσκεται σε υψόμετρο 1000μ και έχει μόνιμο πλυθησμό 400 κατοίκους.

Με αφετερία την Αθήνα θα φτάσετε στην Ναύπακτο μέσω Ρίου-Αντιρρίου. Μόλις περάσετε τη Ναύπακτο, στην πρώτη διασταύρωση που θα συναντήσετε συνεχίζετε ευθεία ( αν στρίψετε δεξιά θα βγείτε στον δρόμο προς Ιτεα-Γαλαξίδι ) και στη συνέχεια ακολουθείστε τις ταμπέλες. Σε περίπτωση που φτάσετε έξω από τη Ναύπακτο σε ώρα που τα καταστήματα είναι ανοιχτά , ακολουθήστε την περιμετρική που θα σας βγάλει πάλι στην ίδια διασταύρωση. Διαφορετικά περάστε μέσα από την πόλη, η περιμετρική κάνει ένα τεράστιο κύκλο και συμφέρει μόνο τις ώρες που έχει κίνηση μέσα στη Ναύπακτο.

Αν και το οδικό δίκτυο στην περιοχή έχει βελτιωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, ο δρόμος είναι αρκετά στενός με πολλές στροφές. Αν πάτε χειμώνα φροντίστε να έχετε μαζί σας αλυσίδες. Αν έχετε και τζιπ ακόμα καλύτερα, μερικά από τα πιο όμορφα φυσικά τοπία στην Ορεινή Ναυπακτία είναι προσβάσιμα μέσω χωματόδρομων και δασικών δρόμων. Επίσης καλύτερα να φουλάρετε στην Ναύπακτο, δεν πήρε το μάτι μου κανένα βενζινάδικο όσο κυκλοφορούσαμε στην περιοχή.

Δεν υπάρχει πουθενά ATM για να βγάλετε χρήματα, κάντε μια στάση στη Ναύπακτο και τραβήξτε όσα χρειάζεστε. Αν και η περιοχή έχει γίνει πια ένας από τους πιο δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς, οι τιμές έχουν μείνει ακόμα σε λογικά επίπεδα. Μακάρι να μείνουν έτσι γιατί σε άλλες περιοχές της Ελλάδας χρειάζεσαι μια περιουσία για ένα τριήμερο.

Υπάρχει κέντρο υγείας στην Ανω Χώρα και ένα μικρό φαρμακείο. Το πιο κοντινό μεγάλο νοσοκομείο είναι το Πανεπιστημιακό του Ρίο στην Πάτρα.

Στα πιο πολλά χωριάρια είχαμε πολύ καλό σήμα ( Vodafone και Tim ). Υπήρχαν βέβαια και τοποθεσίες που δεν έπαιζε τίποτα.

Πριν κάποια χρόνια θα δυσκολευόσασταν να βρείτε κατάλυμμα για να μείνετε. Η ήπια όμως τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια έχει ως αποτέλεσμα να έχουν ανοίξει αρκετοί παραδοσιακοί ξενώνες και ξενοδοχεία. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στην «Άνω Χώρα» με τα υπόλοιπα να είναι διάσπαρτα στα άλλα χωριά της περιοχής. Εμείς μείναμε στο ξενοδοχείο Crystal Mountain που θεωρείται το καλύτερο και πιο σύγχρονο της περιοχής. Πληρώσαμε 130 ευρώ τη βραδιά με ημιδιατροφή (το βρήκαμε σε προσφορά) . Τα δωμάτια ήταν πολύ άνετα, πολύ ζεστά και με υπέροχη θέα σε δάσος από έλατα. Το φαγητό και το πρωινό ήταν πολύ νόστιμα και σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Στα συν και το πολυτελές περιβάλλον του εστιατορίου ο οποίος περιβάλλονταν από τζαμαρία με θέα στο δάσος, το πρωινό καφεδάκι ήταν απόλαυση.

Στο φαγητό η Ορεινή Ναυπακτία παίρνει άριστα. Φοβερό φαγητό, ξεχωρίζουν τα ντόπια κρέατα ( αρνάκι, κυνήγι, χωριάτικα λουκάνικα ) και οι πίτες. Σε όποια ταβέρνα και αν φάγαμε μείναμε πολύ ευχαριστημένοι. Από ονόματα αυτή τη στιγμή μου έρχονται στο μυαλό η ταβέρνα «Βασίλειος Πατούχας» στην Ανω Χώρα και το «Το Στέκι των Κυνηγών» στην πλατεία του χωριού Νεοχώρι. Οι τιμές κυμαίνοντας γύρω στα 15 με 20 ευρώ το άτομο.

Καφετέριες και μπαράκια θα βρείτε μόνο στη Ναύπακτο η οποία ειδικά το καλοκαίρι έχει έντονη νυχτερινή ζωή. Προσοχή όμως στο γυρισμό το βράδυ, ο δρόμος είναι δύσκολος και ο φωτισμός δεν είναι επαρκής. Καλύτερα να αράξετε στο ξενοδοχείο ή να πάτε για φαγητό σε μια από τις πολλές ωραίες ταβέρνες της περιοχής.

Το κατάλληλο μέρος για πεζοπορίες και περιπάτους. Ρωτήστε τους ντόπιους να σας προτείνουν μονοπάτια μέσα στο δάσος. Αν αντέχετε και έχετε πάρει αθλητικά παπούτσια, μια πολύ καλή αλλά αρκετά κουραστική διαδρομή είναι από την Ανω Χώρα μέχρι την Αμπελακιώτισσα. Περπατήσαμε γύρω στις τέσσερις ώρες μέσα σε πυκνή βλάστηση, ειδικά ένα κομμάτι δίπλα σε ένα ρέμα ήταν φανταστικό. Πριν ξεκινήσετε φροντίστε για την επιστροφή σας στην Ανω Χώρα. Ένα ζευγάρι από τη δική μας παρέα δεν μας ακολούθησε και μας περίμενε με το αυτοκίνητο στην Αμπελακιώτισσα για την επιστροφή.

Όλη η περιοχή είναι ένα φυσικό τοπίο με έντονη βλάστηση και πολλές πηγές και ρέματα. Ξεχωρίζουν ο αμφιθεατρικά χτισμένος γραφικός οικισμός Ελατού ( το τελευταίο χωριό πριν φτάσετε στην Ανω Χώρα καθώς έρχεστε από τη Ναύπακτο ) μέσα σε δάσος από έλατα και η Γραμμένη Οξυά. Το δάσος στα βόρεια του χωριού είναι το νοτιότερο δάσος οξυάς στην Ευρώπη. Η Γραμμένη Οξυά είναι το τελευταίο χωριό της Ορεινής Ναυπακτίας και αρκετά απομωνομένο. Θα πρέπει να την επισκεφτείτε αυθημερόν γιατί δεν υπάρχει ξενοδοχείο στο χωριό. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και στην τεχνητή λίμνη του Ευηνού που έχει δημιουργηθεί πολύ πρόσφατα. Την καλύτερη θέα προς τη λίμνη έχει το χωριό Αράχοβα. Για να φτάσετε στην Αράχοβα ακολουθήστε τη διαδρομή Κρυονέρι-Περδικόβρυση-Κλεπά-Αράχοβα από την Ανω Χώρα.

Υπάρχουν πολλές εκκλησίες και μοναστήρια. Το ιστορικότερο και πιο γνωστό μοναστήρι της περιοχής είναι αυτό της Παναγιάς της Αμπελακιώτισσας το οποίο έχει ιστορία πάνω από τετρακόσια χρόνια. Επίσης στην κεντρική πλατεία της Άνω Χώρας βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής.

Σε αρκετά χωριά υπάρχουν κτίρια που φιλοξενούν λαογραφικές συλλογές με παλιές φορεσιές, οικιακά σκεύη αλλά και φωτογραφίες.

Το πιο όμορφο και γραφικό χωριό της περιοχής είναι ο Πλάτανος. Η πλατεία του είναι φανταστική καθώς περιστοιχίζεται από διόρωφα παλιά αρχοντικά. Προτείνω ένα περίπατο στα γραφικά καλντερίμια του χωριού και μετά καφεδάκι στα μικρά καφενεία της πλατείας κάτω από τον τεράστιο πλάτανο. Στον Πλάτανο υπάρχουν δύο μουσεία ,το Λαογραφικό μουσείο και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης.
Θα ήθελα να έχει ενα ATM για να μπορείς να τραβήξεις χρήματα σε ώρα ανάγκης και ένα βενζινάδικο.

Μια πολύ καλή επιλογή για να αποδράσετε από την πόλη. Χαλαροί ρυθμοί, όμορφα φυσικά τοπία μέσα στο πράσινο και πολύ καλό φαγητό. Η τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων ετών δεν έχει αλλοιώσει τις ομορφιές της Ορεινής Ναυπακτίας και τη συμπεριφορά των κατοίκων της. Αυτό ίσως και να είναι και το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της περιοχής. http://www.travelplorer.gr

Last modified onΚυριακή, 22 Οκτωβρίου 2017 08:18

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top